ЖИТОМИР МІСТО МОЄЇ ДУШІ

 


Житомир належить до найдавніших міст України. Ще з часів середньовіччя і до сьогодні Житомир був і є адміністративним центром регіону, а у 1918 р. тут протягом кількох тижнів працював уряд Української Народної Республіки. Житомир належить до найдавніших міст України. Ще з часів середньовіччя і до сьогодні Житомир був і є адміністративним центром регіону, а у 1918 р. тут протягом кількох тижнів працював уряд Української Народної Республіки.

Відомий чеський вчений-славіст Павло Йосиф Шафарик доводив, що древнє городище – майбутній Житомир – виникло як центр племені житичів, що входило у племінний союз древлян. Назва міста – мир житичів, як і самого племені, основним заняттям якого було хліборобство, виникла від важливої в цьому краї культури – жита, що культивується тут із незапам'ятних часів. Про місто говорили: «мир і жито», «мир житичів». Можливо також, що Житомир – це скорочена форма від слова «животомир», тобто символ мирного спокійного життя.

Декілька краєвидів нашого міста:

 






У Житомирі народилися:

Володимир Короленко (1853-1921) – відомий російський письменник українського походження.
Сергій Корольов (1906-1966) – видатний радянський вчений українського походження, конструктор. Під його керівництвом запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здійснено перший політ людини в космос та вихід людини в космос.
Борис Лятошинський (1895-1968) – український композитор, вважається одним з основоположників модерного напрямку в українській музиці.
Натан Перельман (1906-2002) – видатний радянський піаніст.
Святослав Ріхтер (1915-1997) – видатний радянський піаніст.
Олег Ольжич (Кандиба) (1907-1944) – український поет і політичний діяч, син Олександра Олеся.
Микола Сціборський (1898-1941) – діяч УНР 1917-1920 рр., підполковник, діяч ОУН, публіцист і теоретик українського націоналізму.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

В.Л.ЧЕМЕРИС «ВІТЬКА+ГАЛЯ АБО ПОВІСТЬ ПРО ПЕРШЕ КОХАННЯ»

ТВІЙ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ - СЛОВНИК