ТВІЙ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ - СЛОВНИК

День словника відзначається щорічно 16 жовтня, в пам'ять народженого в цей день основоположника словників Ноя Вебстера (1758-1843). В цей день в американських школах розповідають про різні типи словників, вчать ними користуватися і з особливим натхненням працюють над поповненням словникового запасу учнів.


НОЙ ВЕБСТЕР

Першою пробою Вебстера був шкільний словник, де було дано пояснення і правопис найуживаніших слів американської англійської мови. Словник вийшов у найдешевшому видавництві, на дешевому папері, а задня обкладинка була звичайною дощечкою, обтягнутою синьою матерією. Успіх був несподіваним і надзвичайним: словник миттю розібрали.

Книжка негайно отримала прізвисько «Blue-Backed Speller». Американці навчалися по ньому з кінця XVIII до початку XX століття.

Ной Вебстер також брав участь у заснуванні коледжу у Амхерсті і є автором власного варіанту перекладу Біблії.


СЛОВНИК

Словни́к — упорядкований в алфавітному чи тематичному порядку список заголовних слів, лексикографічно опрацьованих

До вашої уваги виставка-перегляд: «Твій найкращий друг - словник». 


День словника – день відповідей на всі запитання. Для кого? Для всіх, хто прагне більшого? Де? Звісно, в бібліотеці-філіалі №12 на Майдані Смолянському 1/124


Новий тлумачний словник української мови у 3-х томах

Новий тлумачний словник української мови містить 200 000 слів, найуживаніших у сьогоденному мовленні. До Словника включено і протлумачено побутову, ділову, книжну, термінологічну, наукову лексику та іншомовні слова, що вже стали невід'ємною частиною національного лексичного.фонду., Словник розраховано на найширшпй загал читачів від школяра до перекладача на українську з інших мов, від рядового читача до письменника, викладача школи і вузу, вченого-філолога. Словник надасть потрібну мовну допомогу діловим людям, державним службовцям, військовикам, усім, хто поглиблює знання рідної мови або вивчає українську як іноземну.


 Літературознавчий словник-довідник 

У словнику-довіднику розкрито зміст основних філософсько-естетичних категорій, літературознавчих, лінгвістичних, психологічних понять, які характеризують специфіку художньої літератури, її функціонування у суспільстві. Подано інформацію про українські альманахи і літературно-мистецькі часописи, об’єднання письменників і стильові течії у світовому письменстві. Розрахований на літературознавців, критиків, викладачів і студентів-філологів, учителів-словесників, усіх, хто цікавиться мистецтвом слова.


Нові довідники: Історія України. Математика. Фізика. Українська мова та література

Довідник можна використовувати як для вивчення окремих тем, так і для повторення вже пройденого. Видання розраховане на широке коло користувачів, спосіб викладу та оптимальний обсяг матеріалу вирізняє Довідник серед навчальної літератури та робить його універсальним.


Французька мова. Довідник школяра і студента

Видання адресоване всім, хто бажає вивчити французьку мову, перш за все школярам, студентам та вчителям. Кожний параграф посібника складається з теоретичної і практичної частини. Багатий лексичний і фразеологічний матеріал, різноманітність пропонованих завдань, наявність необхідних форм наочності полегшать процес вивчення іноземної мови.



Український орфографічний словник

Новий академічний орфографічний словник відображає лексику української літературної мови у тому стані, якого вона набула на початку ХХІ століття. Зріс обсяг словника – порівняно з попереднім він збільшився на 18 тисяч слів.

Словник містить близько 143000 одиниць у нормативному написанні згідно з чинним правописом, з наголосами та необхідною граматичною інформацією







Буває, що слово

Відоме давно,

А знає не кожен,

Що значить воно –

І тут у пригоді

Стає визначник

Скарбів наших мовних

Тлумачний словник.

                    Д.Білоус


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

В.Л.ЧЕМЕРИС «ВІТЬКА+ГАЛЯ АБО ПОВІСТЬ ПРО ПЕРШЕ КОХАННЯ»