ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ. ДЕНЬ ПРЕПОДОБНОГО НЕСТОРА ЛІТОПИСЦЯ


 

9 листопада − День преподобного Нестора Літописця. День української писемності та мови.

Свято української писемності та мови було встановлене указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія, першого українського історика, видатного письменника та мислителя, ченця КиєвоПечерської лаври. Відповідну постанову прийняла Верховна Рада України.


Дослідники вважають, що саме з Нестора Літописця і починається писемна українська мова.

Найвизначнішою працею Нестора Літописця є "Повість минулих літ" – літописне зведення, складене в Києві на початку XII століття. Це перша в Київській Русі пам'ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року. Тому преподобного Нестора Літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.


В ній на основі досягнень сучасного мовознавства подано відомості про українську мову та українське мовознавство. В енциклопедії розкрито термінологічні одиниці, номенклатурні одиниці, розглянуто різні аспекти опису української мови, подано основні поняття загального мовознавства. Багато статей присвячено мовознавцям, письменникам, які зробили істотний внесок у розвиток української мови, мовознавчої науки тощо. Вміщено статті про установи та організації, друковані органи, які ведуть дослідження і пропаганду української мови. Видання містить понад 1800 статей, карту та значну кількість кольорових і чорно-білих ілюстрацій.


Кожен, хто цікавиться національною історією і тисячолітньою традицією її передачі і відтворення у слові, безумовно, знає найдавнішу памятку літератури «Повість времяних  літ». Створена на межі ХІ-ХІІ століття Нестором та іншими літописцями, вона є не лише цінним джерелом історії Київської Русі, а й видатним літературним твором, своєрідною хрестоматією, збірником епічних пісень, легенд та переказів, в яких розповідається про далеке минуле нашого народу.



«Новий довідник» подає найважливіші відомості про українську мову та літературу. Стислий, зрозумілий текст, наочні приклади, а також оригінальна структура видання допоможуть ґрунтовно й швидко опанувати матеріал. Довідник можна використовувати як для вивчення окремих тем, так і для повторення вже пройденого.
«Новий довідник» розрахований на широке коло користувачів, спосіб викладу та оптимальний обсяг матеріалу вирізняє це видання серед навчальної літератури та робить його універсальним.



Бібліотека-філіал №12 на Майдані Смолянському 1/124 вітає з Днем української писемності та мови!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

В.Л.ЧЕМЕРИС «ВІТЬКА+ГАЛЯ АБО ПОВІСТЬ ПРО ПЕРШЕ КОХАННЯ»

ТВІЙ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ - СЛОВНИК