ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ



День Перемо́ги — державне свято СРСР, а пізніше деяких країн, що були окуповані колишнім СРСР. У СРСР відзначалось щорічно 9 травня з формулюванням "на згадку про переможне завершення «Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року (ще до підписання) як день «всенародного торжества».
Дата пов'язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війні в радянській зоні окупації в передмісті Берліна Карлсхорсті за московським часом.
1948 року, враховуючи наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято було скасоване. Відновлене 1965 року зі статусом державного свята й неробочого дня. Від того часу супроводжувалося урочистостями: військовими парадами Радянської армії та демонстрацією на Красній площі в Москві. Також відзначалося у деяких країнах Варшавського договору.
Від 1991 року, після розвалу СРСР, відзначається на державному рівні в низці пострадянських країн — РосіїБілорусіКазахстані тощо.
В Україні офіційно не відзначається з 2016 року. Замість нього було запроваджене державне свято День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Дата також не відзначається у країнах Балтії — ЛатвіїЕстонії, та Литві.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

В.Л.ЧЕМЕРИС «ВІТЬКА+ГАЛЯ АБО ПОВІСТЬ ПРО ПЕРШЕ КОХАННЯ»

ТВІЙ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ - СЛОВНИК